Wat gebeurt er als je het narcistische spel niet meer meespeelt?

Je herkent het misschien wel: de constante strijd met iemand die altijd de controle wil hebben, die je probeert te manipuleren en jouw emoties als speelbal gebruikt. Het kan ontzettend vermoeiend zijn en je raakt er vaak gefrustreerd en emotioneel uitgeput van. Je hebt misschien talloze pogingen ondernomen om door te dringen tot deze persoon, maar telkens weer lijkt alles tevergeefs. Je begint te beseffen dat dit niet werkt en dat je hiermee wilt stoppen. Maar hoe doe je dat en wat gebeurt er als je besluit dat je niet langer meespeelt in de spelletjes van de narcist?

Uit het drama van de narcist stappen, is een belangrijke stap om je los te maken uit zijn greep en te kunnen herstellen van narcistisch misbruik. Maar hoe pak je dit precies aan? Voordat we daar dieper op ingaan, is het essentieel dat je eerst begrijpt wat een narcist drijft.

Inzicht in de narcist
Hoe meer inzicht je hebt in zijn motieven, des te beter je deze kennis bewust kun inzetten om je benadering van de narcist aan te passen. We hebben het hier over narcisme als er sprake is van de volgende kenmerken: een grote behoefte aan controle, een houding waarbij iemand denkt overal recht op te hebben en een speciale behandeling verdient, egoïsme, neerbuigendheid, zichzelf als superieur zien, overgevoelig zijn voor kritiek (een ‘dunne huid’ hebben) en het onvermogen om feedback te ontvangen zonder een defensieve reactie te vertonen (of in de aanval te schieten).

Narcisten lijken zelfverzekerd, maar vergis je niet, één van de hoofdingrediënten van narcisme is diepe, en als ik diep zeg, bedoel ik diepe onzekerheid. Deze mensen worstelen enorm met hun gevoel van eigenwaarde. Ze geven de indruk dat ze bijzonder zijn en juist heel veel zelfvertrouwen hebben, maar hun gedrag maskeert een innerlijke leegte en zwakte.

Ze kunnen kritisch, hard en neerbuigend zijn, wat geen gezonde manier is om met mensen om te gaan. Het is belangrijk om dit te beseffen en jezelf af te vragen of je onbewust in hun spelletjes bent meegegaan. Dit gebeurt vooral als je de illusie hebt dat je hen kunt of moet overtuigen en veranderen, en je daar al je moeite in steekt.

Wat kun je in jouw gedrag veranderen?
Het tweede punt gaat over jou. Laten we eens kijken naar welke veranderingen je bij jezelf en in je eigen gedrag kunt aanbrengen zodra je besluit: Ik speel dit spel niet meer mee, ik ben er klaar mee.

  1. Emotionele onthechting
    Als je steeds weer pogingen doet om je standpunt duidelijk te maken, jezelf verdedigt tegenover een narcist en je verliest in discussies en ruzies, houd je jezelf gevangen in hun wereld. Het is alsof je voortdurend op een wipwap zit die maar niet tot rust komt. Het eerste wat je kunt doen is oefenen in emotionele onthechting. Door je emotioneel los te maken van de narcist, laat je deze dynamiek achter je. Het betekent dat je hun woorden en daden niet langer persoonlijk neemt en niet meer reageert op hun emotionele spelletjes. Dit vereist discipline en zelfbeheersing, vooral omdat narcisten je vaak voortdurend terug proberen te trekken in hun drama.
  2. Anders met je boosheid omgaan
    Als je besluit om het narcistische spel te verlaten, moet je ook anders met je boosheid omgaan.
    Mensen die met narcisten te maken hebben, raken vaak verstrikt in hun eigen woede – of ze uiten deze luid en agressief, gaan in een passief-agressieve houding of ze onderdrukken hun emoties. Geen van deze manieren werken in je voordeel. Het is belangrijk om een gezonde assertiviteit te ontwikkelen, waarbij je je grenzen duidelijk maakt zonder overmatig emotioneel geladen te raken. Deze assertiviteit helpt je om op een respectvolle manier voor jezelf op te komen, zonder dat je je verliest in de strijd van de narcist.
  3. Verander je defensieve houding
    Vaak voel je je gedwongen om je te verdedigen tegenover een narcist, maar waarom zou je dat doen als je integer bent en niets hebt om je voor te schamen? Als je jezelf als een fatsoenlijk persoon beschouwt, hoef je je niet te rechtvaardigen tegenover iemand die zichzelf boven anderen plaatst. Het is tijd om je energie te richten op wat echt belangrijk is en jezelf niet meer te laten beïnvloeden door de eisen en kritiek van de narcist.
  4. Blijf jezelf
    Het is ook belangrijk om je eigen leven te blijven leiden, ongeacht de reacties van de narcist. Laat je niet tegenhouden door hun afkeuring of kritiek. Blijf trouw aan je eigen overtuigingen, prioriteiten en voorkeuren. Het kan in het begin moeilijk zijn om deze onafhankelijkheid te omarmen, vooral als de narcist je voortdurend probeert te controleren of te manipuleren, maar het is essentieel voor je welzijn.
  5. Versterk je eigenwaarde
    Ten slotte, als je emotioneel afstand neemt van de narcist, is het belangrijk om je eigen gevoel van eigenwaarde te versterken. Narcisten hebben de neiging om je zelfvertrouwen te ondermijnen en je te laten twijfelen aan je eigen waarde en waarnemingen. Door je te onttrekken aan hun invloed, kun je je eigen geloof in je eigen waardigheid en competentie herontdekken. Dit proces kan tijd kosten, maar het is een belangrijk onderdeel van je herstel.

Hoe reageert een narcist als je stopt?
Als je besluit om niet langer mee te spelen, kan de narcist diep beledigd zijn. Ze zullen waarschijnlijk hun woede en frustratie uiten, wat kan leiden tot verdere aanvallen of karaktermoord. Ze zullen misschien ook proberen je te straffen door middel van de stiltebehandeling of andere manipulatieve tactieken. Dit is een logisch gevolg van hun diepe onzekerheid en hun behoefte om de controle te behouden. Ze zullen blijven doen wat ze altijd hebben gedaan omdat ze niet in staat zijn om zich aan te passen of te groeien.

Uitdaging
Het kan daarom een uitdaging zijn om jezelf los te maken van een narcist en je eigen weg te volgen. Er kan een gevoel van verlies en onzekerheid ontstaan, als je je terugtrekt van iemand die zo’n invloed op je leven heeft gehad. Maar onthoud dat deze verandering een positieve stap is naar een gezonder en gelukkiger leven. Het is een kwestie van optellen door aftrekken: je verhoogt je levenskwaliteit door de nadelen weg te nemen die je tegenhielden om de beste versie van jezelf te zijn.

Zoek professionele hulp
Hoewel de hierboven genoemde adviezen je op weg kunnen helpen, is het belangrijk om te beseffen dat het proces om los te komen van een narcist niet makkelijk zal zijn. Je zult ander gedrag moeten vertonen dat je niet gewend bent en misschien wel tegenstrijdig voelt. Ondertussen zal de narcist er alles aan doen om je in zijn spel te houden. Deze uitdaging maakt het des te waardevoller om professionele hulp te zoeken, zoals therapie, vooral in complexe situaties. Iemand die je begrijpt en met wie je je verhaal kunt delen. Een professional kan je helpen om je eigen blinde vlekken te identificeren, je patronen te doorbreken en je ondersteunen in je herstelproces. Onthoud dat je er niet alleen voor staat in deze vaak moeilijke reis naar zelfbevrijding en emotioneel welzijn.

Zet de eerste stap naar een leven zonder angst en drama
Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding om deze stappen te zetten, of wil je dieper ingaan op jouw situatie? Neem vandaag nog contact met mij op voor een gratis consult. Mijn naam is Christine Hemel, en als holistisch traumatherapeut, narcismecoach en ervaringsdeskundige help ik mensen om los te komen van narcistische manipulatie en weer te genieten van een gelukkig en vrij leven. Ik ben er om je te ondersteunen. Voel je vrij om contact met me op te nemen via christine@sterrenhemel.info of telefonisch via 06-47023654.

______________________________________________________________________________________________________________

Ik hoop dat deze blog je helpt om beter om te gaan met mensen met narcistische kenmerken. Denk je dat iemand anders hier ook iets aan kan hebben? Deel de blog gerust met hen. Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen en tips? Sluit je dan aan bij de Facebookgroep Helen van Narcistisch Misbruik. We verwelkomen je graag in onze community, waar je je ervaringen kunt delen en steun kunt vinden.