7 tips om je overprikkelde kind te helpen ontspannen

Komt jouw kind moe thuis uit school en zit hij of zij niet lekker in z’n vel? Krijg jij dan de volle laag of volgt er een huilbui? Wat je ook probeert, niets lijkt te helpen … Je wilt graag dat je kind zich fijn voelt en verlangt naar meer harmonie en gezelligheid in huis, maar vraagt je af hoe? In dit blog vind je tips die jou hierbij helpen.

Kinderen krijgen op school veel indrukken te verwerken. Met name hooggevoelige kinderen hebben daar last van. Er zijn kinderen die op school laten merken dat ze overprikkeld zijn, maar er zijn er ook die het thuis uiten. Allereerst is het belangrijk om ’t je niet persoonlijk aan te trekken als je kind zo reageert. Hij of zij doet dit niet expres of om jou te kwetsen. Wel is het goed om te kijken naar wat de oorzaak van het gedrag is en hem of haar te leren hoe hij of zij met overprikkeling en z’n gevoel om kan gaan. Blijf kalm en reageer rustig.

Wees je bewust van hoe je kijkt. Glimlach regelmatig, ook naar je kind. Daarmee geef je hem of haar de boodschap: ‘Ik vind het fijn dat je er bent’. Naast dat het beter is voor de sfeer, krijg je zelf ook een beter humeur als je vaker glimlacht. Door de endorfines die je lichaam dan aanmaakt, voel je je vanzelf beter. Het heeft namelijk een rustgevende werking en vermindert sombere gevoelens. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je kind te helpen. Als je kind overprikkeld is, dan is het goed om de zintuigen die overprikkeld zijn, te kalmeren. De volgende tips ondersteunen je hierbij:

  1. Laat je kind tot rust komen en opladen

Als je kind thuiskomt uit school, dan is het fijn als hij tot rust kan komen en zich weer op kan laden. Of hij ontlaadt zich door druk te doen en veel te bewegen. Ieder kind doet dat op z’n eigen manier. Je kunt samen even iets drinken met wat erbij als je kind trek heeft. Als je stress hebt, is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt. Door een lege maag kan een kind uit z’n doen raken. Let op dat je gezonde voeding geeft waar niet teveel suikers in zitten. Er zijn kinderen die het fijn vinden om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Wees geïnteresseerd in je kind. Neem de tijd voor ‘m en luister met aandacht naar z’n verhaal.

Vraag je weleens hoe het op school was, maar krijg je alleen maar ‘Goed’ of ‘Het was niet leuk’? Of vindt je kind het moeilijk om te vertellen wat er is gebeurd die dag? Dan is een boek uit de Kletsserie wellicht iets voor jullie. Relaxklets! is een boek voor kinderen en ouders met kletsvragen, spelletjes, yogaoefeningen, meditaties en massages. Om samen te ontspannen en om volle hoofden leger te maken. Inmiddels is er een uitgebreide kletsserie met titels als Tafelklets!, Emotieklets, Tienerklets!, Slaapklets! en Vakantieklets. Het is belangrijk om niets te forceren. Nodig je kind uit om iets te vertellen. Vertel zelf ook wat je mee hebt gemaakt.

  1. Doe een ontspanningsoefening met je kind

Er zijn kinderen die zich beter kunnen ontspannen als ze voorgelezen worden. ‘Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor …’ Voor heel veel kinderen over de hele wereld begint het verhaaltje voor het slapen gaan iedere dag weer met deze woorden. Dit is het moment van de dag waarop even niets meer hoeft en kinderen lekker mogen ontspannen.

Visualiseren
Maar je kunt dit ook na school doen met bijvoorbeeld een visualisatie-oefening. Wat is visualiseren precies? Dit is denken in beeld. Beeld is de oertaal van onze hersenen. Alles wat de mens creëert, ontstond eerst in onze verbeelding. Onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen. Marneta Viegas heeft bekende sprookjes en kinderversjes omgezet in eenvoudige visualisaties. Kinderen kunnen zo in contact komen met de bron van positieve en zuivere gevoelens in henzelf. De ‘meditaties’ zijn vooral gericht op vrede, liefde en geluk en stimuleren de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen.
Aan het eind van iedere meditatie vind je een affirmatie, waardoor je kind de innerlijke vrede die het zojuist gevonden heeft, kan vasthouden. Een affirmatie is een positief zinnetje, dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je er echt in gaat geloven. De boeken Relax kids!, Relax kids – De Wens-ster en De Toverdoos laten kinderen (vanaf 5 jaar) zien hoe ze op een relaxte en grappige manier hun lichaam en geest kunnen ontspannen.

  1. Ontspannen met aromatherapie

Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Wist je dat je je stemming kunt veranderen door middel van geuren? Stel je eens voor dat je aan lekker geurende bloem ruikt. Hoe voel je je dan? Dit komt omdat de reukzin, waarmee je geuren waarneemt, is verbonden met het centrale zenuwstelsel. Hierdoor heeft het invloed op de werking daarvan. Een verandering in je psychische toestand, kan invloed hebben op je fysieke toestand en andersom. Daarom is het ook mogelijk om je stemming te veranderen door middel van geuren. Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën. De geur van de olie heeft effect op je emoties; de chemische werking heeft effect op het lichaam. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. Een gevoelig kind reageert snel op prikkels van buitenaf. Met aromatherapie maak je hier op een positieve manier gebruik van. Je kunt met geur een prettige sfeer creëren waar je kind zich veilig en fijn bij voelt. Kinderen kunnen vaak zelf aangeven welke olie ze lekker vinden in geur en gebruik. Je kunt hiervoor een aromasteen gebruiken waar je 3 tot 4 druppels etherische olie op aanbrengt of je voegt een paar druppels olie toe aan het water in het waterreservoir van een aromaverdamper of aroma diffuser. Dit is een vernevelaar, die de luchtvochtigheid bevordert en lekkere geuren door je huiskamer verspreidt.

Er zijn verschillende oliën, sommige hebben een rustgevende werking, andere juist een opwekkende. Als je voor het eerst een etherische olie gaat kopen, is een lavendelolie een goede eerste aankoop. Lavendelolie heeft een zoete, houtachtige geur  en is een zeer populaire geur als parfum. Het is ook een geliefde en mooie olie voor kinderen. Naast de heerlijke geur heeft lavendelolie ook diverse bijzondere werkingen. Van oudsher is bekend dat de lavendelplant een ontspannende en rustgevende invloed heeft, maar het is ook geschikt bij onrust en kinderen met slaapproblemen. Verder is geraniumolie heel goed voor kinderen om ergernissen, spanningen, onrust en stress los te laten. Het geeft innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Het kan helpen als het kind zichzelf kwijt is en met gevoelens (zoals angst, boosheid en onzekerheid) overhoop ligt (bron: boek ‘Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen‘ van A.M. van Bilsen, pagina 61). Wil je meer weten over essentiële oliën? Dan is het boek ‘Breng je emoties in balans met essentiële oliën‘ van Thorsten Weiss, een aanrader. Dit boek gaat in op de eigenschappen van 43 speciale essentiële oliën en laat zien hoe je die veilig kunt gebruiken.

  1. Luister samen naar rustgevende muziek

Je doet de radio aan en je hoort dat ene liedje van lang geleden. De herinnering plopt op in je hoofd en je bent weer terug in de tijd: op dat ene schoolfeest, denkend aan je eerste kus of je eerste keer liefdesverdriet. De bijbehorende emoties komen omhoog, het gevoel van vreugde of het verdriet. Ook muziek waar (nog) geen herinnering aan vastzit of bepaalde klanken of geluiden kan veel met je doen op een prettige, ontspannende, emotionele of troostende manier. Wat kan muziek voor onze stemming en welbevinden betekenen?

Het effect van muziek

Muziek speelt bij veel mensen een rol in hun leven. Zo kan het luisteren naar muziek veel positieve emoties oproepen. Dit is denk ik wel herkenbaar; je voelt je wat down of moe dan kun je met het afspelen van (voor jou) geschikte oppeppende of rustgevende muziek je stemming wel een boost geven. De kunst is te weten welke muziek je op bepaalde momenten kan helpen.

Rust en ontspanning
Doordat muziek positieve gevoelens opwekt, kan muziek eveneens een anti-stress middel zijn. Het stressniveau kan afnemen door te luisteren naar kalmerende geluiden. Zelf luister ik weleens voor het slapen gaan naar heerlijke relaxte muziek via een app op de telefoon. Dit kalmeert me en geeft me een ontspannen gevoel, waardoor ik makkelijk in slaap val.

De kindermeditatie-cd biedt je kind rust en ontspanning op een prettige, sprookjesachtige manier. Hij wordt naar een andere wereld meegenomen, waar de tijd stil lijkt te staan en waarin alles mogelijk is. Er moet even niets en dat is in deze drukke wereld wel een aangename luxe. Of je zet een cd op met rustgevende muziek. Zo heeft Joshua Leeds de maker van de cd Goodnight Baby speciale muziek ontwikkeld die rustgevend werkt bij baby’s, mede door toevoeging van geluiden, zoals hartslag, die de baby hoorde in de buik. Deze cd is ook te gebruiken als achtergrondmuziek bij het geven van een ontspannende massage. Een cd die ook ontstressend werkt is Songs From A Secret Garden; mooie eenvoudige melodieën, bijna klassiek getint en enigszins verweven met folkinvloeden.

  1. Laat je kind douchen of een voetenbad nemen

Waar hooggevoelige kinderen veel baat bij hebben, is douchen (of in bad gaan). Om zo alle prikkels van de hele dag van zich af te spoelen en vervolgens andere kleding aan te trekken. Een voetenbad met oerzeezout, een hoofdolie en lauwwarm water met neutrale badolie, is ook een mooie manier om spanning en onrust los te laten. Het voetenbad kan ook een onderdeel zijn van het avondritueel.

Recept voetenbad
Voor kinderen (jonger dan tien jaar): maak met lauwwarm water een voetenbadje en meng twee à drie druppels essentiële olie met een eetlepel neutrale badolie en twee eetlepels oerzeezout. Lichte oliën zoals lavendel, citroen, limoen of mandarijn zijn de meest geschikte oliën voor in een voetenbad. Zeker als je kind het nog niet gewend is. Lavendel heeft ook de minste kans op irritatie, dus ideaal als je dit wilt proberen. Let op dat je de etherische olie eerst vermengd met de basisolie, voordat je het in het water doet. Want olie en water mengen zich niet. Kinderen ouder dan tien jaar: maak met lauwwarm water een voetenbadje met twee volle eetlepels oerzeezout en een theelepel gemberpoeder. Voor kinderen die al gewend zijn aan een voetenbad kun je een combinatie maken van deze 2 recepten. Maak met lauwwarm water een voetenbadje, meng twee tot drie druppels essentiële olie (bijvoorbeeld mandarijnolie) op een theelepel met neutrale badolie en twee eetlepels oerzeezout en een theelepel gemberpoeder (bron: boek ‘Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen‘ van A.M. van Bilsen, pagina 70).

  1. Knuffel of masseer je kind

Elkaar op een liefdevolle manier aanraken, een knuffel geven en masseren is een levensbehoefte. Knuffel je kind daarom regelmatig. De meeste kinderen vinden dat fijn. Is dat niet het geval, respecteer dan zijn of haar grenzen. Door te knuffelen, maakt je lichaam een stofje aan dat oxytocine heet. Dat zorgt ervoor dat de spanning uit je lichaam verdwijnt en je je beter voelt. Het aaien of knuffelen van je huisdier heeft hetzelfde effect. Masseren is goed voor alle kinderen, maar vooral drukke kinderen hebben er baat bij. Je kunt een hoofd-, buik- of voetreflexmassage geven. Kinderen komen daardoor los van de dag. Ook voor de ouder die masseert, heeft de massage een positief effect. Het contact met je kind wordt beter, omdat het positieve aandacht krijgt. Het beste moment is voor het slapen gaan. Hierdoor gaat je kind ontspannen slapen en staat de volgende dag uitgeruster op. Wil je hier meer over weten of lezen? Dan is het boek Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen‘ Massage, aromatherapie en oefeningen voor kinderen van van A.M. van Bilsen, een aanrader.

  1. Beweeg samen met je kind

Moeilijk gedrag kan ook ontstaan door gebrek aan beweging. Als je als ouder druk bent, dan is het makkelijk om je kind televisie te laten kijken of te laten gamen, maar dat is niet zo verstandig. De energie verdwijnt dan namelijk niet. Je kind wordt op dat moment afgeleid en is lekker rustig. De energie wordt opgeslagen en komt veelal dubbel en dwars terug als de afleiding over is. Misschien herken je dat wel. Door meer te bewegen, zal dit uiteindelijk een positief effect hebben op het gedrag van je kind. Ook voor jou is het goed om te bewegen. En als dat samen kan, is dat helemaal leuk! Ga samen lekker dansen op de muziek. Op die manier kan je zoon of dochter ook de spanning kwijtraken en heb je plezier met elkaar. Dat verstevigt ook nog eens de band tussen jullie. Je kunt ook een stuk wandelen of op de trampoline springen. Regent het? Geen probleem! Je hebt ook trampolines voor binnen.

Wobbel
Voor nieuwsgierige kinderen die niet goed stil kunnen zitten, is de Wobbel supergaaf speelgoed. De Wobbel is een balanceboard waar kinderen op heel veel verschillende manieren plezier aan kunnen beleven. Hoe je ermee speelt, is helemaal aan jouw kind. Of hij erop rolt, of heen en weer wiegt, in zit of op staat … Het verbetert de ook nog eens de lichaamskracht, stabiliteit, kracht in de benen, balans, coördinatie en grove motoriek. Het is voor kinderen vanaf 6 maanden.

Belangrijk om te weten
Ieder kind heeft behoefte aan aandacht, waardering, erkenning en zelfbevestiging. Kiest hij ervoor om op een negatieve manier aandacht te krijgen, dan reageren we vaak op dat ongewenste gedrag. Terwijl achter dat gedrag een onvervulde behoefte zit. Het kind voelt zich vervolgens onbegrepen. Misschien kun je zelf nog wel herinneren hoe het voelde toen je als kind straf kreeg? Belangrijk is om het kind te helpen om positief gedrag te vertonen. Dit doe je door rustig te reageren, erover te praten en de behoefte aan aandacht te zien en te erkennen. Vervolgens leer je hem indien nodig, andere gedragsmogelijkheden aan. Heb je hier ondersteuning bij nodig? Neem dan een kijkje op mijn website www.sterrenhemel.info of stuur een mail naar christine@sterrenhemel.info. Ik help je graag.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach & Holistisch gezins- en kindertherapeut.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!